Hyppää sisältöön

Eteneminen

Aikataulussa
  • Ei aloitettu
  • Suunnittelu
  • Toteutus
  • Valmis

Virallinen nimi

Selvitetään mahdollisuudet luoda toimintamalli koulujen ja oppilaitosten sekä ravintoloiden hävikkiruoan hyödyntämiselle.
• Kartoitetaan mahdollisia yhteistyökumppaneita
• Laaditaan hävikkiruoan hyödyntämistä tukeva ohjeistus
(Toimenpideohjelman mukaisesti)

Kuvaus

Tehokkaista vähentämistoimenpiteistä huolimatta ei kaikkea ruokahävikkiä liene mahdollista täysin ehkäistä. Siksi onkin tärkeää pyrkiä löytämään keinoja jäljelle jäävän hävikkiruoan hyödyntämiselle. Lähes kaikista Palvelukeskus Helsingin toimipisteistä on mahdollista ostaa ruokailun päätyttyä yli jäänyttä ruokaa, minkä lisäksi ylijäämäruokaa lahjoitetaan ruoka-apuun seurakunnalle ja muille kolmannen sektorin toimijoille.

Vuonna 2020 perustettu Stadin safka kerää kaupoista, tukuista ja elintarviketeollisuudelta ylijäämäruokaa ja jakaa sitä ruoka-avun toimijoille.

Hävikkiruoan hyödyntämisen keinoihin paneudutaan aikavälillä 1.4.2023-31.3.2026 myös Food Waste Ecosystem -hankkeessa. Hanketta koordinoi Vantaan kaupunki ja siinä ovat mukana myös Helsingin kaupunki, Laurea ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus (Luke). Hankkeen toimenpiteiden toteutumisesta Helsingin osalta raportoidaan näillä sivuilla.

Foodwaste_EU_logo

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä29.2.2024

    Haastattelut ja aineistotarkastelut nykytilanteen selvittämiseksi

    Kartoitetaan nykyiset haasteet ja pullonkaulat ja tarkastellaan pääkaupunkiseudulla muodostuvia hävikkiruokavirtoja.

  • Tehtävä29.2.2024

    Valtakunnallinen benchmarkkaus

    Toteutetaan vierailuja verrokkikaupunkeihin, joissa kehitetyistä toimintatavoista voidaan oppia. Hankehakemuksessa on mainittu kaksi kohdekäyntiä kotimaassa (Tampere ja Vaasa). Ennen vierailuja tarkempien kohteiden ja tavoitteiden tulisi olla tarkoin selvillä.

  • Tehtävä31.8.2025

    Työpajat ravitsemispalveluiden ja ruoka-aputoimijoiden toiminnan kehittämiseksi

    Osallistetaan puolivuosittain toistuvissa työpajoissa ravitsemispalvelut ja ruoka-avun toimijat kehittämään toimintaansa. Työpajat toimivat myös pilottien väliarviointeina.

  • Tehtävä30.11.2025

    Uusien hävikin hyödyntämisen tapojen pilotointi

    Pilotoidaan uusia hävikin hyödyntämisen tapoja valituissa pääkaupunkiseudun toimipisteissä sekä ruoka-avun jakajaverkostoissa.

  • Tehtävä30.11.2025

    Toimintamallin luominen alueen ravitsemispalveluiden hävikkiruoan hyödyntämiselle

    Kartoitetaan uudet hyödyntämiskohteet ravitsemispalveluiden hävikille, niin julkiset kuin yksityisetkin. Tieto saadaan työpajoissa, piloteista ja benchmarkkauksen kautta. Kehitetään alueen ravitsemispalveluiden hävikkiruoalle tehokkaampi toimintamalli ja varmistetaan sen jatkuvuus.

  • Tehtävä31.3.2026

    Viestintä ja ravitsemispalveluiden henkilöstön koulutus

    Viestitään pilottien tuloksista laajasti ja järjestetään koulutusta hankkeeseen osallistuvien toimijoiden henkilöstölle (mm. yksityiset yritykset, Palvelukeskus Helsinki, Vantti, Stadin safka, Yhteinen pöytä).

  • Tehtävä31.3.2026

    Sisällytetään toimintamalli kaupungin palvelusopimuskilpailutuksiin

    Otetaan mallit mukaan kaupungin palvelusopimuskilpailutuksiin.

  • Tehtävä31.3.2026

    Päivitetään kaupungin ruokapalveluiden toimintaohjeet

    Sisällytetään käyttöön valitut ratkaisut henkilökunnan toimintaohjeistuksiin ja jalkautetaan toisiin toimipisteisiin.

Mitä on tehty?

  • Tehty31.10.2023

    MobilePay-maksutavan käyttöönotto hävikkiruoan myymisessä & viestiminen

    MobilePay-maksutavan käyttöönotolla helpotetaan hävikkiruoan ostamista. MobilePay on ollut huhtikuusta 2023 lähtien käytössä lähes 100 koulussa ja päiväkodissa, jotka sijaitsevat Vuosaaren, Vartiokylän, Herttoniemen, Jollaksen, Laajasalon, Rastilan ja Myllypuron sekä Roihuvuoren, Kalasataman ja Kulosaaren kattavalla alueella.

    MobilePay-maksutapa otettu käyttöön ylijäämäruoan myynnissä syksyn 2023 aikana kaikissa toimipaikoissa, joissa sen käyttö on mahdollista.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vastuuorganisaatiot

Aikajänne

1.1.2023 → 31.12.2025
Tietoja päivitetty 05.03.2024

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?