• Kartoitetaan mahdollisia yhteistyökumppaneita
• Laaditaan hävikkiruoan hyödyntämistä tukeva ohjeistus
Tehokkaista vähentämistoimenpiteistä huolimatta ei kaikkea ruokahävikkiä liene mahdollista täysin ehkäistä. Siksi onkin tärkeää pyrkiä löytämään keinoja jäljelle jäävän hävikkiruoan hyödyntämiselle. Lähes kaikista Palvelukeskus Helsingin toimipisteistä on mahdollista ostaa ruokailun päätyttyä yli jäänyttä ruokaa, minkä lisäksi ylijäämäruokaa lahjoitetaan ruoka-apuun seurakunnalle ja muille kolmannen sektorin toimijoille.
Vuonna 2020 perustettu Stadin safka kerää kaupoista, tukuista ja elintarviketeollisuudelta ylijäämäruokaa ja jakaa sitä ruoka-avun toimijoille.
Hävikkiruoan hyödyntämisen keinoihin paneudutaan aikavälillä 1.4.2023-31.3.2026 myös Food Waste Ecosystem -hankkeessa. Hanketta koordinoi Vantaan kaupunki ja siinä ovat mukana myös Helsingin kaupunki, Laurea ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus (Luke). Hankkeen toimenpiteiden toteutumisesta Helsingin osalta raportoidaan näillä sivuilla.
Pilotoidaan uusia hävikin hyödyntämisen tapoja valituissa pääkaupunkiseudun toimipisteissä sekä ruoka-avun jakajaverkostoissa.
Viestitään pilottien tuloksista laajasti ja järjestetään koulutusta hankkeeseen osallistuvien toimijoiden henkilöstölle (mm. yksityiset yritykset, Palvelukeskus Helsinki, Vantti, Stadin safka, Yhteinen pöytä).
Sisällytetään käyttöön valitut ratkaisut henkilökunnan toimintaohjeistuksiin ja jalkautetaan toisiin toimipisteisiin.
Otetaan mallit mukaan kaupungin palvelusopimuskilpailutuksiin.
Toteutetaan vierailuja verrokkikaupunkeihin, joissa kehitetyistä toimintatavoista voidaan oppia. Hankehakemuksessa on mainittu kaksi kohdekäyntiä kotimaassa (Tampere ja Vaasa). Ennen vierailuja tarkempien kohteiden ja tavoitteiden tulisi olla tarkoin selvillä.
Kartoitetaan nykyiset haasteet ja pullonkaulat ja tarkastellaan pääkaupunkiseudulla muodostuvia hävikkiruokavirtoja.
Kartoitetaan uudet hyödyntämiskohteet ravitsemispalveluiden hävikille, niin julkiset kuin yksityisetkin. Tieto saadaan työpajoissa, piloteista ja benchmarkkauksen kautta. Kehitetään alueen ravitsemispalveluiden hävikkiruoalle tehokkaampi toimintamalli ja varmistetaan sen jatkuvuus.
MobilePay-maksutavan käyttöönotolla helpotetaan hävikkiruoan ostamista. MobilePay on ollut huhtikuusta 2023 lähtien käytössä lähes 100 koulussa ja päiväkodissa, jotka sijaitsevat Vuosaaren, Vartiokylän, Herttoniemen, Jollaksen, Laajasalon, Rastilan ja Myllypuron sekä Roihuvuoren, Kalasataman ja Kulosaaren kattavalla alueella.
MobilePay-maksutapa otettu käyttöön ylijäämäruoan myynnissä syksyn 2023 aikana kaikissa toimipaikoissa, joissa sen käyttö on mahdollista.
Osallistetaan puolivuosittain toistuvissa työpajoissa ravitsemispalvelut ja ruoka-avun toimijat kehittämään toimintaansa. Työpajat toimivat myös pilottien väliarviointeina.