Hyppää sisältöön

10Rakentamisen kiertotalouteen liittyvän liiketoiminnan vauhdittaminen

Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing

Eteneminen

Aikataulussa
  • Ei aloitettu
  • Suunnittelu
  • Toteutus
  • Valmis

Virallinen nimi

Vauhditetaan rakentamisen kiertotalouteen liittyvää liiketoimintaa ja edistetään rakennusosien uudelleenkäyttöä.
• Kehitetään kiertotalouden mukaista osaamista purkuhankkeissa, uudis- ja perusparannushankkeissa sekä materiaalin kelpoisuuden osoittamisessa
• Toteutetaan pilottihankkeita yhdessä kaupungin ja yksityisten toimijoiden kanssa
• Tehdään tutkimusyhteistyötä koskien muun muassa uusiomateriaalien kehittämistä ja testausta
• Tehdään kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä ja luodaan kiertotalouden toimijoiden verkostoa
(Toimenpideohjelman mukaisesti)

Kuvaus

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma edistää rakentamisen kiertotaloutta toteuttamalla mm. erilaisia kokeiluja, selvityksiä ja innovaatiokilpailuja sekä edistämällä eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Kehittämiskohteina ovat mm. kiertotalouden mukainen suunnittelu, elinkaaren pidentäminen, ehjänä purkaminen sekä materiaalien ja rakennusosien uudelleenkäyttö. Klusteriohjelma toteutetaan vuosina 2021 - 2024 ja sitä koordinoidaan kaupunginkansliassa. Klusterissa on mukana yli sata toimijaa, jotka koostuvat mm. rakennus- ja kiinteistöalan yrityksistä, arkkitehdeistä, opetus- ja tutkimuslaitoksista sekä alan yhdistyksistä.

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.7.2024

    Ikkunalasien uudelleenkäyttöpilotti

    Toteutetaan eri toimijoiden yhteistyönä pilotti, jossa käytöstä poistetuista 2K-ikkunalasielementeistä valmistetaan lasiväliseiniä sisätiloihin. Uudelleenkäytetyistä ikkunalaseista valmistetaan lasiväliseinän prototyyppi ja rakennetaan mallihuone. Turvakalvolla laminoidut lasiseinät testataan niiden käyttöturvallisuuden ja tuotekelpoisuuden osoittamiseksi. Pilotin tuloksista julkaistaan raportti. 

  • Tehtävä31.12.2024

    Kokeilut sementin korvaamisesta mineraalivillajauheella betonituotteissa

    Järjestetään yhteistyössä rakennusalan asiantuntijaorganisaatioiden kanssa (mm. Green Building Council Finland) innovaatiohaaste betoniteollisuudelle. Osallistuvat yritykset saavat kokeiltavaksi puretusta mineraalivillasta jauhettua villajauhetta, jolla voidaan korvata sementtiä uusissa betonituotteissa tai -resepteissä.  Innovaatiohaasteessa esitetyistä ratkaisuista valitaan pilotoitavaksi 1-3 kpl. 

    Innovaatiohaaste järjestettiin syksyllä 2022. Yksi piloteista toteutettiin kesällä 2023 ja toinen pilotti toteutetaan kesällä 2024. 

    Lisätietoa innovaatiohaasteesta

    Lisätietoa kesän 2023 Cubeco-pilotista

  • Tehtävä31.12.2024

    Suunnittelijoiden kiertotalouskoulutukset

    Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma järjestää avoimia koulutuksia ja yhteiskehittämistapahtumia rakentamisen kiertotaloudesta arkkitehdeille, rakennesuunnittelijoille, tila- ja sisustussuunnittelijoille sekä muille suunnittelualojen asiantuntijoille. Koulutusten ja yhteiskehittämistapahtumien tarkoituksena on levittää uutta tietoa ja kokemuksia kiertotalouden mukaisesta suunnittelusta käytännön esimerkkien avulla, ml. kohdevierailut, asiantuntijapuheenvuorot ja työpajat.

Mitä on tehty?

  • Tehty31.12.2022

    Kiertotalouden klusteriohjelma vuonna 2022

    Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma on toteuttanut useita toimenpiteitä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa. Ohjelmassa on esimerkiksi edistetty rakennusosien uudelleenkäyttöä tuottamalla ohjeistusta kelpoisuuden osoittamiseksi rakennusvalvontaa ja yrityksiä varten. Vattuniemen pilottikohteessa 16 purettavan yksityisomisteisen kiinteistön omistajia ja kehittäjiä on tuettu kiertotaloustavoitteiden asettamisessa, kiertotaloussuunnitelmien ja urakka-asiakirjojen toteuttamisessa sekä esipurun suunnittelussa. Kohteissa tehdään myös kevytpurkuun ja rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön liittyviä pilotteja. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa käynnistetyssä Closing Loops -arkkitehtuurikilpailussa etsitään konseptia ulkoliikuntapaikkojen varastorakennukselle, jossa voidaan käyttää kaupungin omista purkukohteista saatavia rakennusosia ja -materiaaleja. Kiertotalousklusterin järjestämiin tilaisuuksiin, työpajoihin ja koulutuksiin osallistui vuoden 2022 aikana yhteensä noin 750 osallistujaa.

    Klusterin toiminnasta voi lukea lisää Testbed Helsinki -sivustolla täältä.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

1.1.2021 → 31.12.2024
Tietoja päivitetty 12.01.2024

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?