Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

20Tuotteiden kestävyyttä edistävien kriteereiden lisääminen kaupungin hankintoihin

Eteneminen

Aikataulussa
  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis

Kuvaus

Kiertotalouden mukaiset hankinnat ovat kestäviä, ja niiden elinkaari on mahdollisimman pitkä. Hankinnat ovat huollettavia ja korjattavia, ja niille on asetettu pitkät takuuajat. Hankintojen loppuelinkaaressa edistetään tavarahankintojen vastuullista kierrätystä.

Helsingissä on jo pitkään asetettu tuotteille niiden takuuta, huoltoa, korjattavuutta ja kestävyyttä parantavia kriteereitä. Tämän toimenpiteen tarkoituksena on varmistaa, että tuotteiden kestävyyttä lisäävien kriteerien käytöstä tulee oletustoimintatapa tuoteryhmissä, joissa kriteereillä on suuri vaikuttavuus. Kyseessä on jatkuva toimenpide, jonka puitteissa kartoitetaan vaikuttavimmat tuoteryhmät sekä kestävyyttä edistävät kriteerit ja viedään kriteerit järjestelmällisesti käyttöön näissä tuoteryhmissä. Apuna kriteerien käytön jalkauttamisessa on kaupungin vastuullisten hankintojen kriteeripankki, johon kriteerit kootaan työn edetessä.

Virallinen kuvaus

Lisätään tuotteiden (esimerkiksi kalusteet, koneet, ajoneuvot, ICT-laitteet) kestävyyttä edistäviä kriteereitä kaupungin hankintoihin. Kriteerit voivat koskea mm. elinkaarta, materiaalien huollettavuutta, takuuaikaa, korjattavuutta ja kierrätettävyyttä. Kriteerit voivat olla vähimmäisvaatimuksina tai vertailuperusteina.
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.12.2022

    Käydään keskustelu toimenpiteen koordinoinnista kaupungin Vastuullisten hankintojen verkostossa.

    Päätetään, millä kokoonpanolla toimenpidettä edistetään ja koordinoidaan.

    Valitaan vaikutuksiltaan keskeisimpiä tuoteryhmiä toimenpiteen alla raportoitavaksi. Päätetään raportoinnin tavat.

  • Tehtävä31.12.2025

    Vastuullisten hankintojen kriteeripankki täydennetty kestävyyskriteerien osalta

    Helsingin kaupungin vastuullisten hankintojen kriteeripankkia täydennetään jatkuvasti uusien vastuullisuuskriteerien käyttöönoton myötä. Päivityksen yhteydessä keskitytään siihen, että kriteeripankkiin viedään erityisesti uusimmat esimerkit toimivista kestävyyskriteereistä.

    Vastuullisten hankintojen kriteeripankki palvelee kaupungin hankintoja valmistelevia tahoja ja tarjoaa esimerkkejä ja ideoita vastuullisuuden huomioimiseksi erityyppisissä hankinnoissa.

Mitä on tehty?

  • Tehty04.06.2021

    Kestävyyttä edistävien kriteerien soveltaminen huonekaluhankinnassa

    Oppilas- ja päiväkotikalusteiden hankinnassa sovellettaan kestävyyttä edistäviä kriteereitä muiden vastuullisuuskriteereiden lisäksi. Kestävyyttä edistäviä kriteereitä ovat muun muassa kankaiden ja värien kestävyys, takuuaika, huollon ja varaosien saatavuus, pesumahdollisuudet ja hoito-ohjeet. Lisäksi hankinnassa pyydetään selvitykset mahdollisuudesta tarjota kalusteita palveluna/vuokrattavaksi, kalusteiden kierrätyksestä ja mahdollisuudesta hankkia käytettyjä kalusteita.

  • Tehty13.05.2021

    Kannettavien tietokoneiden ja tablettien kiertotalousnäkökulmia käsittelevä pro gradu- työ valmistuu.

    Pro gradu-työ "Tietotekniikan ympäristövaikutukset ja kiertotalouden ratkaisumahdollisuudet - Tapaustutkimus Helsingin kaupungin tietotekniikkahankinnoista" tarkasteli kiertotalouden periaatteisiin pohjautuvan tuote palveluna -mallin ja laitteiden omistajuuteen pohjautuvan mallin eroja kannettavien tietokoneiden ja tablettien hankinnasta aiheutuvien ympäristövaikutusten osalta.

    Tutkielman tulosten perusteella kasvihuonekaasupäästöjen kannalta laitteiden merkittävimmät elinkaaren vaiheet ovat tuotanto ja käyttö. Ympäristövaikutuksiltaan merkittävimpiä komponentteja ovat piirilevyt, virtapiirit, näytöt ja kotelot. Tulosten perusteella laitteiden elinkaaren pidentäminen tarjoaa mahdollisuuksia vähentää merkittävästi laitteiden ympäristövaikutuksia kummassakin tarkastelukategoriassa, mikäli laitteet kierrätetään asianmukaisesti pidennetyn elinkaaren päätteeksi.

    Suora linkki työhön päivitetään tähän heti, kun gradu on julkisesti saatavilla.

  • Tehty29.01.2021

    Pohjoismainen tahdonilmaisu kiertotalouden mukaisista älypuhelimista

    Helsingin kaupunki haastaa markkinat yhdessä muiden pohjoismaisten kaupunkien kanssa tavoittelemaan reiluja ja kiertotalouden mukaisia älypuhelimia vuoteen 2025 mennessä. Tahdonilmaisun ovat julkaisseet Helsingin, Malmön, Oslon ja Kööpenhaminan kaupungit.

    Lue lisää:
    Uutinen
    Pohjoismainen tahdonilmaisu

  • Tehty04.12.2020

    Työvaatteiden hankintatapoja selvittävä konsulttityö

    Työ antaa suosituksia mm. työvaatteiden käyttöiän pidentämiseksi.

  • Tehty26.11.2020

    Työstetään tulevien ICT-hankintojen kestävyyttä edistäviä kriteereitä Procura+ Interest Group -verkostossa muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa.

  • Tehty25.11.2020

    Käydään markkinavuoropuhelua kestävyyttä edistävistä kriteereistä älypuhelinten toimittajien kanssa pohjoismaisessa markkinavuoropuhelutilaisuudessa Nordic Forum for Market Dialogue.

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022