Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

3Kiertotalouskriteerien pilotointi tontinluovutusehdoissa

Eteneminen

Aikataulussa
  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis

Kuvaus

Kiertotalouden toteuttaminen rakentamisessa on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa suunnittelun vaiheessa sitä huomioidaan. Tontinluovutusehdot ovat tehokas keino edistää kiertotaloutta rakennushankkeissa.

Helsinki pyrkii edistämään kiertotaloutta myös tontinluovutuksessaan.

Kaivumaiden ja purkumateriaalien huolellinen lajittelu, talteenotto ja uudelleen käyttö säästää merkittävästi luonnonvaroja ja vähentää päästöjä ja samalla rakentamisen kustannuksia.

Hyvä toteutus edellyttää tarkkaa suunnittelua. Kaupungilla on jo useiden vuosien ajan ohjattu muun muassa maamassojen tarkoituksenmukaista hyödyntämistä ja käsittelyä. Tätä tehtävää koordinoi kaupungin massakoordinaattori. Kaupunki neuvoo ja ohjeistaa rakennuttajia ja rakentajia muun muassa kaivumassojen käsittelystä: Kaivumaiden ja kiviaineksen käsittelyohje ja Toimintaohje kaupungin tonttien rakennuttajille: Kaivu- ja louhintatoimenpiteiden suorittaminen sekä kaadettavat puut. Ohjeita on päivitetty syksyn 2021 aikana.

Edellisten lisäksi kiertotaloutta voidaan edistää erilaisilla muilla toimilla. Esimerkiksi Kalasatamaan ja Pasilaan on suunnitteilla asuinrakentamisen kiertotaloushankkeet.

Kalasataman Nihtiin on suunnitteilla hanke, jossa perinteisen betonin sijasta käytetään ekologisempaa betonia, jonka tuotannossa sementin korvaavana raaka-aineena käytetään prosessiteollisuuden sivuvirroista syntyviä aineksia, kuten tuhkaa. Linkki kaupunginhallituksen 10.1.2022 varauspäätökseen: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2021-011157/khs-2022-1/

Länsi-Pasilaan Leankadulle on suunnitteilla hanke, jossa toimistotilat muutetaan asuinkäyttöön. Samalla rakennusta korotetaan yhdellä lisäkerroksella. Hankkeessa siis hyödynnetään olemassa olevan toimistorakennuksen runkoa ja korotus tehtäisiin puumoduuleilla. Hanke vaatii asemakaavan muutoksen. Lisäksi hankkeen suunnittelussa on huomioitu muun muassa alueen kulttuuriarvot. Linkki kaupunginhallituksen 13.12.2021 varauspäätökseen: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2021-009475/khs-2021-47/

Virallinen kuvaus

Pilotoidaan kiertotalouskriteereiden käyttöä tontinluovutusehdoissa. Otetaan toimivat ratkaisut käyttöön.
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty31.05.2021

    Tehtävien määrittely

    Toimenpiteen vastuutahojen kesken määritetään ja aikataulutetaan tarvittavat tehtävät toimenpiteen edistämiseksi. Tavoitteena on lisäksi nimetä toimenpiteelle yhteyshenkilöt.

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022