Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

4Toimintamallin luominen infrarakentamisen ylijäämämateriaalien hyödyntämiselle

Eteneminen

Valmis
  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis

Kuvaus

Infrarakentaminen kuluttaa yhtäältä paljon luonnonvaroja ja synnyttää toisaalta huomattavia ylijäämävirtoja. Helsingissä näitä ylijäämävirtoja pyritään saamaan yhä tehokkaammin takaisin kiertoon. Vuodesta 2014 saakka toteutetulla massakoordinaatiolla oli vuoden 2019 loppuun mennessä säästetty yhteensä peräti 47 miljoonaa euroa ja 6,9 miljoonaa litraa polttoaineita sekä vähennetty 17 100 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Vuonna 2019 hyväksytyillä Kaivumaiden, kiviaineksen ja purkumateriaalien hyödyntämisen periaatteilla ja toimenpideohjelmalla pyritään edelleen edistämään paitsi maamassojen, myös purkujätteiden, kuten purkubetonin, hyödyntämistä maarakentamisessa.

Kaupunki on käynnistänyt oman kierrätyskasvualustan tuotannon, jonka toimintamallia ja laajuutta kehitetään. Kierrätyskasvualustaa valmistetaan mm. rakennuskohteista kuorituista pintamaista sekä kaupungin kompostoiduista viherjätteistä. Kierto- ja jakamistalouden tiekartassa on viherjätteiden käsittelyä koskevat toimenpiteet 23 ja 25.

Tämän toimenpiteen tarkoituksena on edistää myös muiden infrarakentamisen ylijäämämateriaalien uudelleen käyttöä. Näitä ovat esim. rakennuskohteista ylijääneet luonnonkivet sekä katualueiden ylläpidossa kerääntyvä käytetty hiekoitushiekka.

Virallinen kuvaus

Luodaan kaupungin sisäinen toimintamalli infrarakentamisen ylijäämämateriaalien (pois lukien maamassat) hyödyntämiselle esim. kaupungin kierrätyssivustoa apuna käyttäen.
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty14.12.2021

    Kierrätyskivitaulukon laadinta

    Kierrätyskiviryhmässä on kehitteillä taulukko, johon on tarkoitus voida syöttää tietoja rakennuskohteista yli jäävistä, hyödyntämiseen kelpaavista materiaaleista (lähinnä luonnonkivilaatoista). Taulukon avulla pyritään jakamaan tietoa käytettävistä materiaaleista ja saamaan ne uudelleen kiertoon.

  • Tehty14.12.2021

    Kierrätyskatukivien käytön ohjeistus (työselostustekstit, muistilista)

  • Tehty14.12.2021

    Vastuutahojen, kierrätysalueiden ja sisäisen logistiikan määrittely

    Toimialan vastuutahot määritetään. Kierrätyskatukivien varastointia keskitetään ja niihin liittyvä sisäinen logistiikka määritetään erikseen.

  • Tehty14.12.2021

    Varastotiedon kokoaminen yhteen järjestelmään

    Tiedot kaupungin varastoissa olevista kivistä kootaan yhteen avoimeen järjestelmään, joka tulee mm. suunnittelijoiden ja ylläpidon käyttöön.

  • Tehty14.12.2021

    Kierrätyskivien tuotteistaminen

  • Tehty08.09.2021

    Kaupungin varastoalueiden inventointi

    Kaupungin nykyiset ylijäämäkivien varastoalueet inventoidaan ja alueilla olevat kivikasat käydään läpi lumitilanteen salliessa.

  • Tehty08.04.2021

    Kierrätyskivien laskeminen

  • Tehty19.03.2021

    Ohje yleisiltä alueilta kerätyn hiekoitussepelin toimittamisesta vastaanottopaikoille ja loppusijoitukseen

  • Tehty06.10.2020

    Työryhmän perustaminen toimintamallin yhtenäistämiseksi hiekoitushiekan käsittelyssä

    Perustettiin työryhmä, jonka tavoitteena on luoda selkeämmät käytännöt erilaisten käytettyjen hiekoitusmassojen käsittelylle. Tavoitteena on saada hyödyntämiskelpoiset massat käyttöön ja hyötykäyttökelvottomat massat loppusijoitukseen.

  • Tehty25.05.2020

    Kierrätyskiviryhmän perustaminen

    Kaupungille on perustettu kivien kierrätystä edistävä ryhmä.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Valmistumisaste

100% valmis
Valmis

Aikajänne

14.12.2021

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 28.09.2022

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022