Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

23Uusien teknologioiden pilotointi viherjätteiden hyödyntämisessä

Eteneminen

  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis
Ei toteuteta tässä vaiheessa

Toimenpide poistuu tässä muodossaan tiekartan päivityksen yhteydessä.

Kuvaus

Kaupungin yleisten alueiden hoidossa muodostuu erilaisia viherjätteitä, kuten lehti- ja nurmijätettä, kitkentäjätteitä, risuja ja oksia. Tällä hetkellä eri jätejakeiden käsittelytavat vaihtelevat. Osa viherjätteistä kompostoidaan kaupungin toimesta ja kompostituotteita hyödynnetään kaupungin omassa kierrätyskasvualustatuotannossa. Tiekartassa on tätä koskeva toimenpide 25.

Osa viherjätejakeista kuitenkin myydään muualla käsiteltäväksi tai kuljetetaan sekajätteen mukana polttoon. Näidenkin jätteiden käsittelyyn liittyviä ratkaisuja on syytä kehittää ja tehostaa, jotta voimme säilyttää niihin sitoutuneen arvon paremmin kierrossa sekä vähentää jätteiden käsittelystä ja kuljetuksista aiheutuvia päästöjä.

Stara tekee tällä hetkellä sekä vieraslaji-, että muun kasvijätteen käsittelyssä tiivistä yhteistyötä HSY:n kanssa. Hankalasti hävitettävät vieraskasvit /kasvinosat toimitetaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen vastaanotto-ohjeen mukaisesti. Vieraskasvijätettä hävitetään myös paikan päällä Staran viherkohteissa mm. niittämällä ja "näivettämällä", tai tukahduttamalla.

Vihertöissä kerääntyvät risut haketetaan ja käytetään mahdollisuuksien mukaan esim. katemateriaaleina.

Jo käytössä olevia käsittelymenetelmiä (mm. kompostointi) on tarkoitus alkaa hyödyntää paremmin ja uusia sopivia menetelmiä kasvijätteen hyödyntämiseksi otetaan käyttöön.

Virallinen kuvaus

Pilotoidaan uusia teknologioita viherjätteiden kestävässä hyödyntämisessä.
• Jatketaan yhteistyötä HSY:n kanssa pyrolyysiprosessin hyödyntämiseksi kaupungin viherjätteiden käsittelyssä. Pilottivaiheessa tarjotaan Staran vastuualueilla syntyvää vieraslajikasvijätettä koetoimintaan
• Selvitetään mahdollisuus osallistua Helenin, VTT:n ja Lassila & Tikanojan kaupunkijalostamo-demonstraatiohankkeeseen
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty01.12.2021

    Määrätiedon kokoaminen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen kuljetettavista viherjätteistä

    1.12.2021 HSY:ltä saatu raportti sekä Ämmässuon että Sortti-aseman osalta. Sortti-aseman raportilla ei näy painoja, mutta Ämmässuon raportilla näkyy. Ämmässuolle viedyn jätteen määrä on 90 tonnia.

    1.10.2021 Tilattu raportti HSY:ltä kauden -21 viherjätteistä.

    1.4.2021 Kootaan tiedot Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen yhden kauden aikana kuljetettujen viherjätteiden määristä.

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022