Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

5Betonin käyttöön liittyvien vaihtoehtojen selvittäminen infrarakentamisessa

Eteneminen

  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis
Aikataulussa

Vähähiiliseen betoniin sekä esirakentamiseen liittyvä selvitys- ja kehitystyö jatkuu, mutta siirtyy tiekartan päivityksen yhteydessä osaksi kaupungin muita toimenpideohjelmia.

Kuvaus

Käydään läpi kaupungin infrarakentamisen prosessi ja mietitään miten betonin käyttöä voisi muuttaa ekologisesti kestävämmäksi siten, että huomioitaisiin sekä materiaalien valmistaminen ja rakentamisen ympäristörasitus, mutta myös pitkäaikaiskestävyys, ylläpidettävyys ja kierrätettävyys.

Tarkastelussa täytyy huomioida koko suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon prosessi ja tavoitteena olisi toimenpiteet ja menettelyt joita voisi skaalata laajempaan käyttöön.

Helsingissä on meneillään useita merkittäviä rakennushankkeita, joista mm. Kuninkaantammen ja Malmin entisen lentokentän aluerakentamisessa on lähtökohtaisesti asetettu rakentamisen tasoksi vähähiilisyys. Ilmastoviisauteen on kiinnitetty erityistä huomiota esi- ja pohjarakentamisen suunnittelussa. Kuninkaantammessa suoritettiin vuoden 2020 keväällä uusiomateriaalipohjaisten sideaineiden koestabilointi osana UUMA3-hanketta. Kuninkaantammen koestabilointiin osallistui kolme sideainetoimittajaa kuudella sideainereseptillä. Kustakin sideaineesta laadittiin päästölaskelma, jonka perusteella koestabiloinnissa käytettyjen sideaineiden päästöjen todettiin olevan kolmella sideaineseoksella n. 15-20 % ja kahdella 27-36 % perinteisesti käytetyn kalkkisementti-sideaineseoksen CO2ekv./t -päästöstä. Koestabilointi antoi arvokasta kokemusta sideainetoimittajille sekä tietoa uusiosideaineiden käyttöä edistävän hankintamenettelyn kehittämiseksi tulevia hankkeita varten.

Virallinen kuvaus

Selvitetään betonin määrän vähentämisen ja vähäpäästöisen betonin tai betonia korvaavien materiaalien käytön mahdollisuuksia kaupungin infrarakentamisessa. Vastaavasti edistetään kierrätysmateriaalipohjaisten syvästabiloinnin sideaineiden käyttöä, jolloin runsaspäästöisen sementin ja poltetun kalkin käyttö sideaineena vähenee.
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty25.10.2021

    Tehdään konsulttityönä tiekartta infarakentamisen betonin päästöjen pienentämisestä

  • Tehty01.06.2021

    Tilataan konsulttiselvitys

  • Tehty30.11.2020

    Sovitaan yhteistyöstä KYMP:n ja HKL:n kesken

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

25.10.2021

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 28.09.2022

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022