Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

11Kiertotalouden periaatteita noudattavien uudis- tai peruskorjaushankkeiden suunnittelu ja toteutus

Eteneminen

Aikataulussa
  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis

Kuvaus

Jotta voimme asettaa rakennuksille kiertotalousvaatimuksia, on niiden soveltuvuutta ensin kokeiltava. Tavoitteena on kokeilla erilaisia kiertotalouskriteereitä, joista kootaan sopivat kriteerit uudis- ja peruskorjaushankkeille.

Virallinen kuvaus

Suunnitellaan ja toteutetaan kiertotalouden periaatteita noudattavia uudis- tai peruskorjaushankkeita.

• Suunnittelussa keskitytään seuraaviin kiertotalouskriteereihin: rakennusmateriaalien resurssiviisas käyttö, muuntojousto, modulaarisuus, kierrätys- ja uusiomateriaalien käyttö, huollettavuus ja korjattavuus, purettavuus ja uudelleenkäytettävyys

• Lasketaan jokaisen hankkeen elinkaaren aikaiset kustannukset ja hiilijalanjälki
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.12.2023

    Kiertotaloustavoitteiden pilotointi asuntotuotannossa

    Pilotoidaan kiertotaloutta tukevia konsepteja asuntotuotannon kohteissa. Kohteiden toteutuksesta saatavat kokemukset kootaan ja arvioidaan. Hyvät käytännöt otetaan käyttöön kaikissa hankkeissa.

    Pilottihankkeita:

    1. Materiaalipassin (Madaster) pilotti toteutettiin yhteistyössä ympäristöministeriön ja Senaattikiinteistöjen kanssa.
    2. Heka Kontulankaari 11 peruskorjauskohteeseen (kolme 8 kerroksista kerrostaloa) toteutettiin kevyt purkukartoitus suunnittelun alkuvaiheessa, jossa määritettiin arviot erilliskerättävien purkujätteiden määristä sekä tehtiin uudelleenkäyttöselvitys ja -suunnitelma rakennusosien ja rakennusmateriaalien osalta. Mukana hankkeessa olivat irtaimiston ja rakennusosien kierrätyksen kehityshanke (HYPPY) ja Canemure - hanke. Tehtyjen selvitysten perusteella erillisvaatimukset urakkaohjelmaan määritettiin kylmäkalusteiden toimittamiseen Kierrätyskeskukselle sekä parvekelasien toimittamisesta materiaalihyötykäyttöön. Lähes kaikki kylmäkalusteet kahdesta ensimmäisenä tyhjennetystä kerrostalosta saatiin toimitettua myyntiin Kierrätyskeskuksen kautta ja kolmannen talon kylmäkalusteiden kanssa toimitaan samoin. Yhteensä kylmäkalusteita toimitetaan uudelleenkäyttöön noin 280 kappaletta. (8.11.2022)
    3. Karviaistie 12, ympäristöministeriön kanssa toteutettu suunnittelukilpailu, jossa tehtävänantona oli suunnitella rakennusten julkisivujen uusiminen ja korotus kahdella lisäkerroksella mahdollisimman paljon puurakentamista hyödyntäen. Peruskorjaus ja korottaminen alustavissa määrälaskentaan perustuvissa hiilijalanjälkilaskennoissa todettu hiilijalanjäljeltään pienemmäksi verrattuna koko rakennuksen purkamiseen ja uudisrakennuksen rakentamiseen. Korottamalla ja peruskorjaamalla säästetään myös huomattava määrä luonnonvaroja. Hankkeen aikataulua tai etenemistä ei vielä ole määritetty, edellyttää asemakaavan muutosta. (8.11.2022)
    4. Kiertotalousklusterin kanssa yhteistyössä teetetään konsulttiselvitys, jossa tutkitaan Asuntotuotannon suunnitteluohjeissa määritettyjä ja pilottihankkeessa käytettäviä materiaaleja ja niiden kiertotalouden periaatteiden mukaisuutta. Selvitetään mille materiaaleille voidaan asettaa kiertotaloutta tukevia vaatimuksia tai suosituksia. (8.11.2022)
    5. Teetetään laaja purku/hyötykäyttöselvitys Heka Aarteenetsijäntie kohteisiin. Tutkitaan mahdollisuuksia purettavan rakennuksen osien, materiaalien ja laitteiden uudelleen- ja hyötykäyttöön. Selvitys on tilattu ja toteutus on 2023 alkuun mennessä. (8.11.2022)
    6. Kiertotalousklusterin kanssa yhteistyössä teetetään purkukartoitukset kahteen Hekan peruskorjauskohteeseen, joiden avulla määritetään mahdollisuudet materiaalien, osien ja/tai laitteiden uudelleen- tai hyötykäyttöpotentiaali. Kehitetään kartoitusten tilaamisen toimintamallia, jonka avulla oikea-aikaisesti ohjataan kiertotalouden periaatteiden huomioimista peruskorjaushankkeissa. (8.11.2022)
  • Tehtävä31.12.2024

    Suunnitellaan pilotteja (toimitilat)

    Pilottikohteita ja -aiheita suunnitellaan ja toteutetaan jatkuvana työnä.

  • Tehtävä31.12.2024

    Kiertotalouskriteerien pilotointi toimitilarakentamisessa

    Pilotoidaan Tilat -palvelun kohteissa kiertotalouskriteereitä kilpailutuksissa ja ns. perushankkeissa. Pilotointia tehdään jatkuvana työnä ja niistä saatavat kokemukset kootaan sekä arvioidaan. Pilottien ja kokemusten lisääntyessä hyviksi todetut käytännöt otetaan käyttöön kaikissa hankkeissa.

    Pilottihankkeita:

    1. Kielilukio, uudishanke. Elinkaarihankkeen kilpailutuksessa yhtenä laatupisteytyksen arviointiperusteena oli, että rakennusmateriaaleista vähintään 5 % on kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja, tai uudelleenkäytettyjä rakennustuotteita, tai teollisuuden sivuvirroista valmistettuja rakennustuotteita tai –materiaaleja. Tarjoajat valitsivat tämän tarjouksiinsa, joissa vaatimus toteutui pääosin maamassojen hyödyntämisellä. Hanke on tällä hetkellä rakentamisvaiheessa (17.8.2021).
    2. Roihupellon kampus, uudishanke. Elinkaarihankkeen kilpailutuksessa vähimmäisvaatimuksina ja laatupisteytyksen arviointiperusteena rakennusosien uudelleenkäyttö sekä maa- ja purkumassojen kierrättäminen. Vaatimukset: purkukartoituksessa hyväkuntoisiksi arvioidut rakennusosien uudelleenkäyttö esim. myymällä, 5 % tietyistä rakennusosista tulee olla uudelleenkäytetyistä rakennusosista, vaatimuksia jätteiden kierrätykselle materiaalina ja maamassojen hyödyntämiselle. Toteuttaja valittu kilpailutuksen kautta (02/2022). Toteuttaja valitsi kahitiilet, joista on rakennettu teknisen tilan seinä. (30.1.2024)
    3. Malmin uusi sairaala, uudishanke. Rakennusosien uudelleenkäyttö ja kiertotalousnäkökulman huomioiminen vaatimuksena jo arkkitehtuurikilpailussa. Kilpailutusta valmistellaan. (7.3.2022)
    4. Töölön ala-aste, perusparannushanke. Rakennusosien säilyttäminen, kunnostaminen ja uudelleenkäyttö lähtökohtana suunnittelulle. Tarkastellaan uudelleenkäytön vs. uuden tuotteen hankinnan hiilijalanjälkeä ja kustannuksia. (28.9.2022).
    5. Oulunkylän liikuntapuisto, perusparannushanke. Purkuohjeiden soveltaminen perusparannushankkeessa. Rakennusosien säilyttäminen, kunnostaminen ja uudelleenkäyttö lähtökohtana suunnittelulle. (2.6.2023).
    6. Kannelmäen peruskoulu, korvaava uudishanke. Purettavan rakennuksen rakennusosien uudelleenkäyttöselvitys, jossa kartoitetaan potentiaaliset korvaavassa uudisrakennuksessa hyödynnettävät rakennusosat. Valittujen rakennusosien tarkemmat tutkimukset ja kelpoisuuden osoittaminen. (30.1.2024).
    7. Closing Loops -varastorakennus, uudishanke. Tavoitteena rakentaa liikuntapalveluiden varastorakennus uudelleenkäytetyillä rakennusosilla. Varastorakennuksen suunnittelusta järjestettiin opiskelijakilpailu. Toteutussuunnittelu ja rakennusosien hankinta aloitettu. (30.1.2024).

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022