Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

16Kokousten ja tilaisuuksien tarjoiluja koskevan linjauksen laatiminen

Eteneminen

Valmis
  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis

Kuvaus

Kaupungin toimialoilla ja liikelaitoksissa järjestetään erilaisia kokouksia, seminaareja, työpajoja ja yleisötilaisuuksia, joihin sisältyy tarjoiluja. Tämän toimenpiteen tavoitteena on luoda toimialoille ja liikelaitoksille yhteinen linjaus, jonka avulla ympäristöasiat osataan huomioida tarjoiluissa entistä paremmin.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti helmikuussa 2019, että maito- ja lihatuotteiden käyttöä kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa vähennetään 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Päätös tukee kaupungin päästövähennystavoitteita ja sitä voidaan pitää suuntaa antavana myös kaupungin tilaisuuksien tarjoilujen näkökulmasta. Eläinperäisten tuotteiden käytöllä ja ylipäätään raaka-aineiden valinnoilla on suuri merkitys tarjoilujen tuottamaan ympäristövaikutukseen. Siihen vaikuttavat myös muun muassa ruoan valmistus, pakkaaminen, kuljetukset ja syntyvä hävikki. Kaupungin tilaisuuksissa ruokahävikkiä muodostuu lähinnä viime hetken peruutuksista johtuen.

Ympäristönäkökulman lisäksi on tärkeää huomioida myös sosiaalinen ja taloudellinen vastuu. Helsingin kaupunki on ollut vuodesta 2013 asti Reilun kaupan kaupunki, mikä tulee huomioida kaupungin tilaisuuksien tarjoiluissa.

Kaupunginhallitus päätti syksyllä 2018, että kaupungille tulee laatia ohjelma muovin käytön vähentämiseksi. Aihe on sisällytetty kierto- ja jakamistalouden tiekarttaan ja huomioidaan myös tässä toimenpiteessä. Muovisten aterimien, lautasten ja pillien myynti ja käyttö tulee joka tapauksessa päättymään, kun EU:n kertakäyttömuovidirektiiviä toteuttava kansallinen lainsäädäntö astuu voimaan 3.7.2021. On kuitenkin huomioitava, että mistä tahansa materiaalista valmistetun kertakäyttöisen tuotteen käyttö lisää luonnonvarojen kulutusta ja jätettä. Tästä syystä toimialojen ja liikelaitoksen tarjoiluissa on pyrittävä välttämään kertakäyttöastioiden käyttöä.

Virallinen kuvaus

Laaditaan koko kaupunkiorganisaatiota koskeva linjaus kokousten ja tilaisuuksien tarjoiluista. Linjauksen tavoitteena on ehkäistä tarjoiluista aiheutuvaa ruokahävikkiä, pienentää tarjottavan ruoan ilmastovaikutuksia sekä vähentää kertakäyttöisten astioiden ja aterimien käyttöä.
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty28.10.2021

    Linjauksen hyväksyminen

    Kansliapäällikkö hyväksyi kaupungin järjestämien tilaisuuksien tarjoiluja koskevan linjauksen. Kansliapäällikön päätöksen voi lukea tästä linkistä.

  • Tehty21.10.2020

    Linjauksen muotoilu

    Luonnostellaan toteutettujen kyselyiden pohjalta linjaus koskien kaupungin tilaisuuksien tarjoiluja.

  • Tehty30.09.2020

    Kyselyitä ja vuoropuhelua palveluntarjoajien kanssa

    Kaupungin käyttämiä palveluntarjoajia on lähestytty sähköpostitse. Heiltä on tiedusteltu tilaus- ja tarjoilukäytäntöjä, eri ympäristönäkökulmien mahdollista huomioimista tarjoiluissa sekä tässä havaittuja haasteita ja kehitysajatuksia.

  • Tehty31.08.2020

    Kysely koskien kaupungilla järjestettävien tilaisuuksien tarjoiluja

    Toimialoille ja palvelukokonaisuuksille lähetettiin kysely, jossa kartoitettiin kaupungissa järjestettäviä tilaisuuksia ja niihin sisältyviä tarjoiluja, ympäristöasioiden huomioimista tarjoilujen järjestämisessä sekä tässä koettuja haasteita ja kehitysajatuksia.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Valmistumisaste

100% valmis
Valmis

Aikajänne

28.10.2021

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 30.09.2022

Miten tämä toimenpide vaikuttaa tavoitteeseen?

Tämä on vanhentunut versio
2020-2022