Hyppää sisältöön
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022

25Toimintamallin kehittäminen kaupungin viherjätteiden käsittelyyn ja kasvualustatuotantoon

Eteneminen

Aikataulussa
  • Ei aloitettu
  • Käynnistysvaihe
  • Toteutus
  • Valmis

Kuvaus

Staran/KTR:n (Kaupunkitekniikan rakentaminen) Pima-yksikkö (1.1.2021 alkaen Ympäristötekniset palvelut) kehittää Starassa kierrätyskasvualustatuotantoa, vieraskasvilajien torjuntaa sekä kasvijätteen hyötykäyttöä yhdessä Staran Kaupunkitekniikan rakentamisen ylläpito- sekä osin Ympäristönhoito -yksiköiden kanssa.

Kierrätyskasvualustat tehdään Kivikon käsittelykentällä sekä Talin multatarhalla lähes täysin omilta työmailta tulevista pintamaista. Vähäisessä määrin käytetään myös Kymp:n hankkeista sekä tonttien rakentajilta tulevaa laadukasta materiaalia.

Kummallekin tuotantoalueelle on tehty omavalvontasuunnitelma, joka ohjaa kasvualustatuotteiden tekoa.
Omavalvontasuunnitelma tuotekortteineen on viimeksi päivitetty toukokuun 2021 puolessa välissä ja yhdessä Kympin vihersuunnittelun sekä konsultin kanssa on sovittu, että tämän päivityksen mukaisesti toimitaan toistaiseksi. Suunnitelman ja tuotekorttien sisältöä hiotaan, mikäli puutteita tai muutostarvetta huomataan.

Järjestelmän toimivuutta on seurattu kesän ja alkusyksyn ajan ja sen on havaittu toimivan hyvin. Kysymyksiä on aiheuttanut ainoastaan Talin lehtipuu- ja pensasmullan ja Kivikon nurmikkomullan yhteneväisyys; pitääkö olla kaksi eri tuotekorttia, vaikka kasvualustojen tekoprosessi ja laatu on tuotekorttien mukaan sama. Käytännössä lehtipuu- ja pensasmulta tarvitsee enemmän savesta ja kompostia sisältävän seoksen kuin nurmikkokasvualusta, jolloin kahdelle eri tuotekortille on peruste.
Molemmat kasvualustat menevät luokkaan Tyyppi 1/VYL A.

Virallinen kuvaus

Kehitetään toimintamalli kaupungin viherjätteiden käsittelyyn ja kasvualustatuotantoon.
(Hyväksytyn kierto- ja jakamistalouden tiekartan mukaisesti)

Tehtävät

Mitä nyt tehdään?

  • Tehtävä31.12.2021

    Kivikon käsittelykentän ja Talin multatarhan toimintamallien yhtenäistäminen

    Kivikon ja Talin kierrätyskasvualustatuotantoa on yhtenäistetty mm. tekemällä molemmille tuotantoalaueille omavalvontasuunnitelma. Suunnitelmien tuotekorteissa on uusittu tuotenimikkeitä kuvamaan paremmin ko. tuotteen käyttötarkoitusta. Tämä auttaa myös suunnittelua.

    Talin operatiivinen toiminta ja massakoordinaatio suunniteltiin uudelleen vastaamaan paremmin sekä Staran että tilaajan tarpeita. Toiminta on tällöin yhteneväisempää Kivikon toimintamallin kanssa. Tällä tavalla saadaan myös Talin kasvualustat tehokkaammin hyötykäyttöön.

    Toimintamalli-suunnitelma saadaan valmiiksi 31.12.2020 mennessä, käytännön toimintojen yhteensovittamisen ja sujuvoittamisen arvioidaan vievän aikaa noin puoli vuotta.

  • Tehtävä31.12.2021

    Viherjätteen käsittely

    Ylläpidon hoitoyksiköillä on kaksi kompostointipaikkaa (Tali ja Viikki) jossa kompostoidaan pääasiassa lehtijätettä sekä vähäisessä määrin myös leikkuu- ja kitkentäjätettä. Lehtikompostia on ruvettu ottamaan vastaan myös Kivikon lumen vastaanottokentällä, joka sijaitsee Kivikon käsittelykentän (kasvualustat) vieressä. Tämä on logistisesti järkevää, koska kompostoitunut materiaali saadaan helposti hyödynnettäväksi kasvualustatuotantoon. Myös Viikin ja Talin kompostimultaa käytetään kasvualustoihin.

    Viherjätteen hyötykäyttömahdollisuuksia Starassa voidaan lisätä esim. toimintatapojen yhtenäistämisellä, ohjeistuksella, opastuksella ja tarvittaessa koulutuksella. Kivikon kompostointi on tehtävä omavalvontasuunnitelman mukaan. Selvitetään voidaanko tässä soveltaa Viikin omavalvontasuunnitelmaa.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

31.12.2021

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 19.01.2023
Tämä on vanhentunut versio
2020-2022