Kuvaus
Staran/KTR:n (Kaupunkitekniikan rakentaminen) Pima-yksikkö (1.1.2021 alkaen Ympäristötekniset palvelut) kehittää Starassa kierrätyskasvualustatuotantoa, vieraskasvilajien torjuntaa sekä kasvijätteen hyötykäyttöä yhdessä Staran Kaupunkitekniikan rakentamisen ylläpito- sekä osin Ympäristönhoito -yksiköiden kanssa.
Kierrätyskasvualustat tehdään Kivikon käsittelykentällä sekä Talin multatarhalla lähes täysin omilta työmailta tulevista pintamaista. Vähäisessä määrin käytetään myös Kymp:n hankkeista sekä tonttien rakentajilta tulevaa laadukasta materiaalia.
Kummallekin tuotantoalueelle on tehty omavalvontasuunnitelma, joka ohjaa kasvualustatuotteiden tekoa.
Omavalvontasuunnitelma tuotekortteineen on viimeksi päivitetty toukokuun 2021 puolessa välissä ja yhdessä Kympin vihersuunnittelun sekä konsultin kanssa on sovittu, että tämän päivityksen mukaisesti toimitaan toistaiseksi. Suunnitelman ja tuotekorttien sisältöä hiotaan, mikäli puutteita tai muutostarvetta huomataan.
Järjestelmän toimivuutta on seurattu kesän ja alkusyksyn ajan ja sen on havaittu toimivan hyvin. Kysymyksiä on aiheuttanut ainoastaan Talin lehtipuu- ja pensasmullan ja Kivikon nurmikkomullan yhteneväisyys; pitääkö olla kaksi eri tuotekorttia, vaikka kasvualustojen tekoprosessi ja laatu on tuotekorttien mukaan sama. Käytännössä lehtipuu- ja pensasmulta tarvitsee enemmän savesta ja kompostia sisältävän seoksen kuin nurmikkokasvualusta, jolloin kahdelle eri tuotekortille on peruste.
Molemmat kasvualustat menevät luokkaan Tyyppi 1/VYL A.
Kivikon ja Talin kierrätyskasvualustatuotantoa on yhtenäistetty mm. tekemällä molemmille tuotantoalaueille omavalvontasuunnitelma. Suunnitelmien tuotekorteissa on uusittu tuotenimikkeitä kuvamaan paremmin ko. tuotteen käyttötarkoitusta. Tämä auttaa myös suunnittelua.
Talin operatiivinen toiminta ja massakoordinaatio suunniteltiin uudelleen vastaamaan paremmin sekä Staran että tilaajan tarpeita. Toiminta on tällöin yhteneväisempää Kivikon toimintamallin kanssa. Tällä tavalla saadaan myös Talin kasvualustat tehokkaammin hyötykäyttöön.
Toimintamalli-suunnitelma saadaan valmiiksi 31.12.2020 mennessä, käytännön toimintojen yhteensovittamisen ja sujuvoittamisen arvioidaan vievän aikaa noin puoli vuotta.